Turvallisuus 2019 – Kodin ja perheen turvallisuus

2477 0
Kodin ja perheen turvallisuus

Kodin ja perheen turvallisuus on pääsääntöisesti meille kaikille erittäin tärkeä asia ja siitä pyritään huolehtimaan monin eri tavoin. Kuitenkin liian usein turvallisuuden perusasiat jäävät retuperälle vain siksi, että mitään ei ole aiemminkaan sattunut. Se, ettei aiemmin ole mitään turvallisuutta vaarantavaa sattunut, ei ole tae sille, etteikö jotain voisi sattua.

Monesti heikon ennaltaehkäisyn syynä saattaa olla vain oma viitseliäisyys, tai sitten vain tietämättömyys. Pienilläkin muutoksilla voi parantaa oman kodin ja perheen turvallisuutta merkittävästi.

Se, ettei aiemmin ole mitään turvallisuutta vaarantavaa sattunut, ei ole tae sille, etteikö jotain voisi sattua.

Luettuasi tämän artikkelin, olet jo huomattavasti tietoisempi kodin riskitekijöistä ja tavoista, joilla erilaisia vaaratilanteita saadaan ennaltaehkäistyä.

Muista jakaa tämä artikkeli, jotta myös läheisesi pystyvät viemään kodin turvallisuuden uudelle tasolle.

Suojautuminen murtoja vastaan

Se, että sinulla ei omasta mielestäsi ole mitään varastettavaa, ei tarkoita sitä, että murtovaras ajattelisi samoin. Suomi on hyvinvointivaltio, joten lähes jokaisesta kodista löytyy varastamisen arvoista tavaraa. Mikäli varas on tullut rajojemme ulkopuolelta, vähemmänkin arvokas tavara saattaa kelvata.

Asuntomurto

Murto epäonnistuu 40 prosentissa tapauksista

Turva-alan yhtiöiden ja vakuutuslaitosten keräämän tiedon mukaan murtovaras jättää homman kesken, mikäli ei pääse kolmessa minuutissa sisälle kohteeseen. Murto epäonnistuu 40 prosentissa tapauksista, koska tekijä tulee häirityksi joko murtohälyttimen lauettua tai valppaan naapurin vuoksi.

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Sisäänkäyntien näkyvyys

Murtovaras valitsee yleensä helpoimman kohteen. Mikäli vaalit yksityisyyttäsi ja reunustat pihasi korkealla näkyvyyden estävällä aidalla, suorastaan kutsut murtovarkaita vierailulle.

Näkösuoja

Usein helpoimmat reitit löytyy takapihalta tai kodinhoitohuoneen puolelta

Suomessa suurin osa murroista tehdään oven kautta, joten ovien näkyvyys naapurustoon on hyvä pitää esteettöminä. Monissa kodeissa etuovi on hyvinkin näkyvästi naapurustoon, mutta etuovi ei ole ainoa ovi, josta pääsee sisälle, eikä varsinkaan helpoin. Usein helpoimmat reitit löytyy takapihalta tai kodinhoitohuoneen puolelta. Nämä ovet ovat usein katseilta suojassa, koska kukapa arvostaa naapurin valvovaa katsetta kun olet takapihalla aurinkoa ottamassa. Takapihan yksityisyys tuo kuitenkin rauhan myös murtovarkaalle.

Asutun näköinen koti

Mikäli olet poissa, mutta kotisi näyttää asutulta, siirtyy murtovaras mieluusti seuraavaan paikkaan.

Asutun näköinen koti

Naapuria voi pyytää tekemään lumityötkin puolestasi

Posteista pursuava postilaatikko on varma signaali poissaolosta, joten pyydä naapuriasi tyhjentämään postilaatikko mielellään päivittäin. Talviaikaan pihan lumelle on hyvä saada jälkiä kertomaan kotonaolosta, joten samalla kun naapuri hakee postit, voisi hän tepastella muutamat jalanjäljet pihamaalle. Toki jos naapurisopu on hyvällä mallillaan, naapuria voi pyytää tekemään lumityötkin puolestasi.

Avaa kaihtimet ja jos mahdollista, kytke ajastimella muutamat valot syttymään satunnaisesti. Selvä poissaolon merkki on suljetut kaihtimet ja yksittäinen lamppu huoneen nurkassa palamassa vuorokauden ympäri.

Psykologiset pelotteet

Oviin ja ikkunoihin on hyvä liimailla tarroja ilmoittamaan esimerkiksi hälytys- tai videovalvontajärjestelmästä. Ison pelottavan koiran naamakuva ovessa saa monen murtoja harrastelevan kääntymään kantapäillään ympäri.

Minä vartioin täällä

Geneeriset kaupan hälytystarrat eivät kuitenkaan karkoita kaikkia murtovarkaita, sillä tarra itsessään saattaa viestiä esimerkiksi hälytysjärjestelmän puutteesta. Parhaan vaikutuksen antaa vain tarrat, jotka ovat uskottavasti liitettävissä johonkin tunnettuun hälytysjärjestelmään tai turvapalveluun.

Hälytys- ja videovalvontajärjestelmä

Hyvä hälytysjärjestelmä valvoo kotiasi ympärivuorokautisesti, olitpa sitten kotona tai poissa

Parhaan turvallisuuden murtoja vastaan tuo oikein asennettu ja toimiva valvontajärjestelmä. Hyvä hälytysjärjestelmä valvoo kotiasi ympärivuorokautisesti, olitpa sitten kotona tai poissa. Jo yksinkertainenkin järjestelmä tekee huomaamattomasta murrosta huomattavasti vaikeampaa.

Kamera valvonta kytti

Hälytysjärjestelmän tehtävä on vaikeuttaa murtovarkaan huomaamatonta työskentelyä siinä määrin, että varkaan kannattaa vaihtaa kohdetta. Suurella todennäköisyydellä naapurustosta löytyy helpompia valvomattomia kohteita.

Kustannukset vaihtelee järjestelmän laajuuden ja palvelutason mukaan. Mitä enemmän haluaa siirtää kodin ja järjestelmän toiminnan valvomista ulkopuoliselle, sitä enemmän se myös maksaa.

Hinnaston yläpäästä löytyy varsinaisia turvapalveluita myyvien turvallisuusalan yritysten tuotteet. Alapäästä löytyy markettien myymät, asukkaan itse hallittavat ovihälyttimet, joiden ainoa tehtävä on ilmoittaa oven avaamisesta paikallisesti.

Turvatekniikan kehittymisen myötä monipuoliset ja laadukkaat järjestelmät alkavat olemaan jo kaikkien saatavilla. Näin voit paremmin vaikuttaa kustannuksiin ja järjestelmän toiminnallisuuksiin. Voit myös itse valita, valvooko kotiasi hälytyskeskus vai sinä itse. Itse hallittavan järjestelmän hälytykset voit toki jakaa myös lähipiiriisi, jolloin kotisi pysyy valvottuna vaikka itse et pystyisikään hälytyksiä vastaanottamaan.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Paloturvallinen koti

Suomi komeilee maailman tilastoykkösenä palokuolemien määrässä. Tilasto ei ole millään tavalla mairitteleva ja se kertoo karun totuuden suomalaisten huolimattomasta paloturvallisuudesta.

Tilasto palokuolemista - TurvauutisetKuva: Tulipaloissa kuolleiden määrä eri maissa asukaslukuun suhteutettuna vuosina 2006 – 2008 (kuollutta/100 000 asukasta). WFSC (lähde: http://www.pelastustoimi.fi/turvatietoa/ehkaise-palon-syttyminen/tulipalon-vaarallisuus/palokuolemat)

Palava talo

Vaikka kotipaloja sattuu suomessa vähemmän kuin kotimurtoja, on se kuitenkin kotitalouksien tiedostetuimpia riskejä. Kuitenkaan tulipalojen ehkäisyyn ei aina suhtauduta sen vaatimalla vakavuudella.

Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä

Pelkästään lain vaatima yksi palovaroitin per 60m2 ei ole riittävä tulipalojen ennaltaehkäisyyn. Palovaroittimien tulisi olla myös toimivia ja oikein sijoitettuja. Palovaroittimen paikka ei ole hyllyllä eikä seinällä. Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä.

Palohälytin - Turvauutiset

Palovaroitin ei ehkäise tulipaloa, vaan se varoittaa mahdollisesta alkavasta tulipalosta, jotta ihmiset saadaan pelastettua ajoissa. Ihannetilanne toki on, että palovaroitinta ei tarvitsisi lainkaan. Lähemmäksi tätä tilannetta päästään varautumalla ja ennaltaehkäisemällä mahdollisia vaaratilanteita vastaan.

Mikäli tulipalo syttyy, etkä saa sitä enää kotikonstein sammutettua, pelasta itsesi ja muut vaarassa olevat ihmiset, varoita muita, poistu huoneesta ja asunnosta. Sulje ovet perässäsi. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta ja jää odottamaan palokuntaa turvallisen etäisyyden päähän.

Yksinään tyhjässä kodissa huutava palovaroitin ei tulipaloa vielä itsessään sammuta. Hälytysjärjestelmään liitetty palovaroitin ilmoittaa tulipalon alkamisesta heti savun havaittuaan joko asukkaille tai suoraan hälytyskeskukseen. Mikäli tulipalo saadaan havaittua hyvissä ajoin, on koti vielä mahdollista pelastaa.

Yleisimpiä tulipalon aiheuttajia ovat:

Keittiö

Erityisen suuri tulipaloriski löytyy keittiöstä. Päälle unohtuneen lieden tai hellan aiheuttama rasvapalo sytyttää nopeasti ympäröivän kaluston tuleen ja sammuttaminen saattaa olla hyvinkin vaikeaa.

Parhaiten estät keittiön tulipalot varmistamalla, ettei liesi jää vartioimatta päälle, mikäli liesi ei ylikuumetessaan sammu itsestään. Jos tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, on sammutuspeitteen hyvä olla lähettyvillä. Kattilassa syttyneen rasvapalon saa nopeasti sammumaan myös kattilan kannella. Älä kuitenkaan missään tapauksessa käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen. Vesi aiheuttaa nopeasti höyrystyessään räjähdyksen, jolloin palava rasva leviää ympäri keittiötä.

Sähkölaitteet

Rikkinäiset sähkölaitteet saattavat aiheuttaa tulipalon. Siksi on tärkeää huolehti sähkölaitteiden ja johtojen kunnosta. Suurin osa tulipaloista, jotka syttyvät kun koti on tyhjillään, on sähkölaitteiden aiheuttamia.

Parhaiten estät sähkölaitteiden aiheuttamat tulipalot varmistamalla, että laitteen töpseli on irti seinästä kun et sitä tarvitse. Kaikkia laitteita ei välttämättä saa kokonaan sähköttömäksi, siitä syystä esimerkiksi pesukoneista alkaneet palot ovat yleisiä.

Kynttilä ja tupakointi

Suuri osa tulipaloista syttyy juuri joulun aikoihin, kun kynttilöillä haetaan kotiin tunnelmallisuutta. Kynttilää ei kuitenkaan saa jättää valvomatta, vaikka se olisikin oikeaoppisesti palamattomalla alustalla. Esimerkiksi lämpökynttilöiden tiedetään räjähtäneen levittäen palavaa steariinia ympäristöönsä.

Tupakointia tulisi sisätiloissa välttää ja tupakantumpit tulisi sammuttaa huolellisesti palamattomaan ja mielellään kannelliseen tuhkakuppiin.

Sauna

Älä koskaan säilytä saunassa, varsinkaan kiukaan lähettyvillä tavaroita, jotka saattavat kuumetessaan syttyä tuleen. Sauna ja suihkutilat ovat kosteita paikkoja, eikä siellä tulisi käyttää sähkölaitteita, jotka eivät ole sinne tarkoitettuja.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Perheen turvallisuus

Vaikka olisitkin huolehtinut kodin ja perheen turvallisuudesta ennaltaehkäisevästi, voi vahinkoja silti sattua. Siksi on tärkeää, että koko perhe tietää kuinka vaaratilanteissa toimitaan.

Turvallinen perhe - Turvauutiset

 1. Käykää perheen kanssa konkreettisesti läpi kodin poistumisreitit ja varauloskäynnit
 2.  Tehkää ensisammutussuunnitelma:
  • – Kuinka tulipalotilanteessa toimitaan
  • – Mistä löytyy sammutuspeitteet ja sammuttimet
  • – Kuinka sammutuspeitettä ja sammutinta käytetään
 3.  Käykää perheen kanssa läpi ensiapupakkaus ja missä se sijaitsee
 4.  Tehkää lista tärkeistä puhelinnumeroista (viranomaiset / läheiset / naapurit)
 5.  Liimatkaa ulko-oveen tarra ilmoittamaan paloviranomaisille asunnossa mahdollisesti olevista kotieläimistä

Vesivahinkojen ehkäisy

Suomessa sattuu keskimäärin noin 100 vesivahinkoa joka päivä

Murtoa ja tulipaloa ylivoimaisesti yleisempiä ovat erilaiset vesivahingot. Suomessa sattuu keskimäärin noin 100 vesivahinkoa joka päivä. Finanssialan Keskusliiton mukaan suomalaiset vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2016 vesivahingoista korvauksia 174 miljoonaa euroa. Vesihinkokorvausten määrä oli ennätystasolla ja ylitti palovahingoista maksettujen vakuutuskorvausten määrän.

Vesi vuoto vahinko

Vesivahinkojen takana on usein vesivuoto rakennuksen putkistosta tai vettä käyttävästä laitteesta, usein kodinkoneesta. Putkistosta aiheutuva vuoto on usein piilevä ja siksi vaikeasti havaittavissa, mutta myös kodinkoneet, kuten astianpesukone voi aiheuttaa piilevän kosteusvaurion.

Hiljakseen tiputtava astianpesukoneen poistoletku voi aiheuttaa yhtä mittavat korjaukset kuin sukat kasteleva putken tai liitoksen hajoaminen. Syynä voi olla laitteen, putken tai liitoksen rakennevika, tai vain huonosti tehty liitos.

Vuotava astianpesukone

Vettä käyttävien kodinkoneiden alla tai välittömässä läheisyydessä olisi hyvä käyttää vuotohälytintä, joka hälyttää joutuessaan kosketuksiin veden kanssa. Mikäli vuotohälytin hälyttää vain paikallisesti, ei siitä ole iloa, jos kukaan ei ole sitä kuulemassa. Myöskin tässä tapauksessa hälytysjärjestelmään kytketty vuotohälytin on paras ratkaisu kodin tyhjillään ollessa. Hyvissä ajoin saatu vuotohälytys mahdollistaa vesivuodon katkaisun jo ennen kuin pahempaa vahinkoa pääsee sattumaan.

Huolehdithan myös, että perheen kaikki jäsenet tietävät, mistä vedentulo saadaan katkaistua.

Vuotava sulkuventtiili

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Lisää luettavaa:

➡️ Paras hälytysjärjestelmä?

➡️Kodin paloturvallisuus 2019 – Turvallinen joulu

➡️Alkusammutusvälineet 2019 – Kodin turvallisuus

➡️Murtosuoja 2019: 9 kohdan tehtävälista

➡️Vesivahinko – Näin estät ja minimoit kustannukset

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa, mikäli koet artikkelin tuovan arvoa myös läheistesi perheiden turvallisuuden parantamiseen.

Ei kommentteja

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.