Kodin paloturvallisuus – Turvallinen joulu

729 0
Jouluinen paloturvallinen koti

Joulu on ilon ja lämmön aikaa. Sukulaiset ja ystävät tulevat kylään ja kaikilla on niin mukavaa. Jouluhulinassa kannattaa kuitenkin pitää paloturvallisuus mielessä. Huolehtimalla muutamat turvaseikat kuntoon, varmistat keskeytymättömän ja rauhallisen joulun.

Kinkun paisto ja muut keittiöaskareet

Joulun valmistelu vaatii usein keittiöltä ja kokilta erikoisponnisteluja. Ruoanlaiton yhteydessä keittiö saattaa helposti näyttää kuin pommin jäljiltä. Lieden ja uunin läheisyys kannattaa kuitenkin pitää siistinä, ettei erilaiset pakkaukset yms. joudu liian lähelle kuumia liesiä aiheuttaen palovaaraa.

Joulukinkku Paloturvallinen keittiö Paloturvallisuus

Moni joulun ruoka vaatii pitkään kypsyttelyä, mutta älä koskaan jätä liesiä tai uunia vartioimatta. Kun lähdet jouluostoksille, jätä joku vartioon tai sammuta liedet ja uuni.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Joulun valot eivät vaadi virityksiä

Paloturvallinen joulu - JoulukuusiJoulun valoja kytkiessä kannattaa huomioida, mitkä valot ovat ulkokäyttöön ja mitkä vain sisäkäyttöön. Väärät kytkennät ja väärät valot väärässä paikassa aiheuttavat helposti sähköiskun ja tulipalon.

Vältä turhia kytkentöjä ja ylimääräistä johtoviidakkoa

Joulukuusen alla oleva johtosykkyrä saattaa aiheuttaa tulipalovaaran kuumentuessaan. Vältä siis turhia kytkentöjä ja ylimääräistä johtoviidakkoa. Hanki omaan joulukuuseesi sopivat valot ja vältä ylimääräisten viritysten tekoa.

Joulun elävät tulet

Ennen kynttilöiden ja ulkotulien sytyttämistä kannattaa varmistaa, että alkusammutusvälineet ovat käden ulottuvilla. Tulet tulee myös asettaa palamattomalle alustalle, joka ei pääse kaatumaan. Kannattaa kuitenkin varoa umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa olevan kynttilän steariini saattaa kaasuuntua, ja leimahtaessaan rikkoa lyhdyn levittäen palavaa steariinia ympäristöönsä.

Joulukynttilä Paloturvallisuus

Kuumentuessaan lämpökynttilät saattavat roiskia palavaa steariinia ympärilleen

Tulien sijoittelussa kannattaa huomioida myös riittävät etäisyydet. Esimerkiksi lämpökynttilät tulisi olla vähintään 5cm etäisyydellä toisistaan, sillä kuumentuessaan ne saattavat roiskia palavaa steariinia ympärilleen. Ulkotulet tulee suuremman liekkinsä vuoksi asettaa vain ulkotiloihin, koosta riippuen 3-10 metrin päähän seinästä tai muusta palavasta materiaalista. Älä koskaan sijoita ulkotulia parvekkeelle, kuistille tai katoksen alle.

 

Älä koskaan jätä elävää tulta huomiotta

Palomies Paloturvallisuus

Kynttilät ja ulkotulet ovat avotulia ja niitä tulee käsitellä avotulen vaatimalla kunnioituksella. Poistuessasi huoneesta, sammuta aina kynttilät. Älä koskaan jätä elävää tulta huomiotta. Varmistathan myös, ettei perheen pienimmät pääse käsiksi tulitikkuihin tai kynttilöihin.

Varmista palovaroittimien toiminta

Palovaroitin on lakisääteinen varuste jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa. Kotoa tulee löytyä vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60m² kohden ja vähintään yksi palovaroitin per asuinkerros. Käytä vain testattuja CE-merkittyjä palovaroittimia.

Palohälytin - Palovaroitin - Turvauutiset

Suositeltavaa on myös sijoittaa yksi palovaroitin jokaiseen huoneeseen, jossa nukutaan.

Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä

Palovaroittimien tulisi olla myös toimivia ja oikein sijoitettuja. Palovaroittimen toiminta kannattaa testata kaupoista saatavalla palovaroittimen testikaasulla. Pelkkä testipainikkeen painaminen ei vielä kerro, reagoiko palovaroitin savuihin, sillä tunnistinpinnat ovat saattaneet tukkeutua huonepölystä tai muusta liasta. Palovaroittimen paikka ei ole hyllyllä eikä seinällä. Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Alkusammutusvälineet

Sammutuspeite

Sammutuspeite soveltuu hyvin esimerkiksi sähkölaite- tai kattilapalojen ensisammutukseen. Sammutuspeitteitä on hyvä löytyä kotoa useampikin, vähintään yksi per asuinkerros ja yksi kannattaa pitää keittiössä käden ulottuvilla.

Vesi

 

Vesi on helppo ja tehokas alkusammutuskeino. Välineiksi riittää sanko tai muu tarpeeksi iso astia. Tehokkaimman vaikutuksen saa sankoruiskulla tai vesiletkulla. Älä missään tapauksessa käytä vettä rasva- tai sähköpalojen sammuttamiseen.

Sammutussanko Paloturvallisuus

Käsisammuttimet

Käsisammuttimia löytyy kotikäyttöön kolmea erilaista, neste-, jauhe- ja hiilidioksidisammutin. Näistä jauhesammutin on tehokkain kokoonsa nähden, mutta aiheuttaa suurempaa sotkua kuin nestesammutin. Molemmat soveltuu lähes kaikkeen sammuttamiseen kuten kiinteiden ja nestemäisten aineiden sammuttamiseen. Kotiin kannattaa hommata vähintään 6 kiloinen CE-hyväksytty sammutin.

Alkusammutusvälineet Käsisammuttimet

Yleisesti kaikilla käsisammuttimilla voi sammuttaa:

  • ?Kuitumaisia aineita kuten puuta, paperia ja tekstiilejä,
  • ?Nestepaloja kuten bensiiniä ja polttoöljyä,
  • ?Sähköpaloja metrin etäisyydeltä 1000 volttiin asti.

Hanki itsellesi alkusammutuskoulutus

Alkusammutuskoulutuksessa pääset käsittelemään sammutusvälineitä oikean tulen kanssa oikeaoppisesti ja turvallisesti. Harjoittelu tuo varmuutta ja uskallusta toimia oikein tositilanteen sattuessa.

(Lue lisää: www.paloturvallisuus.info)

Yöpalaa pikkujoulujen jälkeen

Pienessä hiprakassa yöpalan laitto kotona saattaa koitua kohtalokkaaksi

Pikkujouluista palaavalle juhlijalle alkaa usein nälkä riipimään vatsanpohjaa. Pienessä hiprakassa yöpalan laitto kotona saattaa kuitenkin koitua kohtalokkaaksi. Ruoanlaiton kesken tullut väsymys saattaa aiheuttaa pannulla olevan nakkipöperön palamisen ja mahdollisen rasvapalon.

Turvallinen yöpala

Turvallisempaa on siis tilata maittava ja ravitseva yöpala snägäriltä tai voithan toki syödä yöpalan kotona myös kylmänä.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Lisää luettavaa:

➡️ Paras hälytysjärjestelmä?

➡️Turvallisuus 2019 – Kodin ja perheen turvallisuus

➡️Alkusammutusvälineet 2019 – Kodin turvallisuus

Ei kommentteja

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eleven + twenty =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.