Palovaroitin – Varmista sen toiminta

788 0
Palohälytin Savutunnistin Savuhälytin

Vain toimiva ja oikein asennettu palovaroitin voi pelastaa ihmishenkiä ja omaisuutta. Toimimalla tämän artikkelin ohjeiden mukaisesti viet kotisi paloturvallisuuden hyvälle tasolle.

Suomessa sattuu päivittäin jopa 10 asuntopaloa. Suomi onkin tulipalojen kärkimaita (HS 24.01.2016).

Palohälytin Palovaroitin Savutunnistin Turvauutiset

Palovaroittimen sijoittaminen

Palovaroitin on lakisääteinen varuste jokaisessa kodissa ja vapaa-ajan asunnossa. Kotoa tulee löytyä vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60m² kohden ja vähintään yksi palovaroitin per asuinkerros. Käytä vain testattuja CE-merkittyjä palovaroittimia.

Suositeltavaa on myös sijoittaa yksi palovaroitin jokaiseen huoneeseen, jossa nukutaan.

Paloturvallisuus Kodinturva

Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä

Pelkästään lain vaatima yksi palovaroitin per alkava 60m² ei ole riittävä tulipalojen ennaltaehkäisyyn. Palovaroittimien tulee olla myös toimivia ja oikein sijoitettuja. Palovaroittimen paikka ei ole hyllyllä eikä seinällä. Palovaroittimen tehtävä ei ole olla sievä ja huomaamaton, vaan sen tehtävä on pelastaa ihmishenkiä.

Palovaroitinta ei saa asentaa seinien ja kattojen risteys- ja kulmakohtiin, sillä niihin ilma voi jäädä seisomaan. Savun pääsyä varoittimelle ei saa estää, kuten asentamalla se suljettuun tilaan tai verhon taakse. Myös kohteita, jossa varoittimeen kohdistuu voimakas ilmavirta, kuten ilmalämpöpumput, ilmanvaihtoventtiilit yms. tulisi välttää. Myöskään ulko-ovien yläpuolelle varoitinta ei tulisi sijoittaa.

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Alla Tukesin suositukset palovaroittimen sijoittamiselle:

  • Palovaroitin on sijoitettava kattoon keskelle huonetta sellaiseen paikkaan, johon savu pääsee leviämään esteettä.
  • Palovaroitinta ei saa asentaa 50 cm lähemmäksi seinää, nurkkaa tai kattopalkkia.
  • Ota sijoittamisessa huomioon ilmavirtaukset, koska ne voivat estää palokaasujen pääsyn varoittimeen ja pidentää hälytyksen alkamisviivettä.
  • Varoitinta ei saa asentaa esimerkiksi tuuletusikkunoiden tai koneellisen ilmanvaihdon läheisyyteen.
  • Palovaroitinta ei kannata sijoittaa keittiöön, kosteisiin tiloihin tai muihin paikkoihin, joissa työskentely voi aiheuttaa turhan hälytyksen.

Noudata edellä annettuja ohjeita, vaikka ne olisivat ristiriidassa laitteen käyttöohjeiden kanssa.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto – Tukes.fi

 

Palovaroittimen toiminnan testaaminen

Pelkkä testipainikkeen painaminen ei vielä kerro, reagoiko palovaroitin savuihin

Palovaroittimen toiminta kannattaa testata kaupoista saatavalla palovaroittimen testikaasulla. Pelkkä testipainikkeen painaminen ei vielä kerro, reagoiko palovaroitin savuihin, sillä tunnistinpinnat ovat saattaneet tukkeutua huonepölystä tai muusta liasta.

Savu Tulitikku

Palovaroittimen mallista riippuen paristot saattavat kestää jopa vuosia. Paristojen kunto kannattaa tarkistaa myös ajoittain. Sisäministeriön Pelastustoimen suositus palovaroittimien testaamiselle on kerran kuukaudessa.

Uudisrakentamisessa edellytetään, että uusiin asuntoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien hyvä puoli on se, ettei paristot pääse yllättäen tyhjenemään. Tämä voi kuitenkin olla monessa tapauksessa huono asia, sillä palovaroitin ei enää piippaa paristojen vähyydestä ja pakota tarkistamaan palovaroittimen toimintaa.

Palovaroitin osana hälytysjärjestelmää

Hyvään ja kattavaan hälytysjärjestelmään kuuluu myös palovaroittimet. Hälytysjärjestelmä ilmoittaa mahdollisesta alkavasta tulipalosta myös ulkopuolisille, mikäli itse et ole hälytystä kuulemassa. Hälytysjärjestelmä myös auttaa palovaroittimien kunnossapidossa ilmoittamalla pattereiden virran vähyydestä tai muusta huoltotarpeesta.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Lisää luettavaa:

➡️ Paras hälytysjärjestelmä?

➡️Turvallisuus 2019 – Kodin ja perheen turvallisuus

➡️Alkusammutusvälineet 2019 – Kodin turvallisuus

➡️Sammutusvälineiden käyttö

➡️Kodin paloturvallisuus 2019 – Turvallinen joulu

➡️Turvatieto: Palovaroitin ja sen sijoittaminen

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa, mikäli koet artikkelin tuovan arvoa myös läheistesi perheiden turvallisuuden parantamiseen.

Ei kommentteja

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.