Vesivahinko – Näin estät ja minimoit kustannukset

1226 0
Kodin vesivahinko Turvallisuus Kodinturva

Monessakin tapauksessa vesivahinko pystytään välttämään, mikäli vahinkoon on varauduttu oikealla tavalla ennaltaehkäisevästi.

Hoida nämä asiat kuntoon, niin ennaltaehkäiset ikävät vesi- ja vuotovahingot tai minimoit niistä aiheutuvat kustannukset.

Vesivahinko voi tapahtua hetkessä tai hitaasti

Vesivahinko saattaa tulla yllättäen ja nopeasti, esimerkiksi kun olet poissa kotoa. Näissä tapauksissa vahingot saattavat olla todella mittavia, koska vahinkoon ei pystytä reagoimaan tarpeeksi nopeasti.

Vesivahinko Vuotovahinko Turvauutiset

Mittavia vahinkoja saattaa aiheuttaa myös piilevät vesivahingot. Näistä hyvänä esimerkkinä on pikkuhiljaa vuotava astianpesukoneen poistoletku. Poistoletku saattaa olla mekaanisesti vioittunut tai liitoskohta on huonosti asennettu tai vain iän myötä haperoitunut. Vesi vuotaa pikkuhiljaa kalusteiden väliin ja ilmenee usein vasta liian myöhään.

Vesivahinkojen riskipaikkoja ovat:

  • Astianpesukone
  • Jääkaappi/pakastin
  • Tiskiallas
  • Lämminvesivaraaja
  • Kellaritilat

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Toimenpiteet vesivahinkojen välttämiseksi

1. Tarkista lavuaarien vesilukot säännöllisesti

Vesilukkoihin kertyy ajan mittaan ruoantähteitä, hiuksia ja muuta roskaa. Puhdista lukot, jos ne eivät vedä kunnolla. Säännöllinen puhdistus auttaa ennaltaehkäisemään vesivahinkoja. Puhdista lukot 1-2 kertaa vuodessa. Mikäli vesilukkoon on yhdistetty pyykinpesukone, kannattaa puhdistus suorittaa useammin.

Vuotava tiskiallas

2. Tarkasta kodinkoneiden liitokset säännöllisesti

Pesukoneista aiheutuu noin viidesosa kaikista asuinrakennusten vesivahingoista. Pesukoneiden liitännät ovat merkittävä vesivahinkojen aiheuttaja. Kodinkoneiden liitosten vedenpitävyys on syytä tarkistaa säännöllisesti ja erityisen tarkasti koneita siirrettäessä.

Putkiliitokset

3. Hanki vuotokaukalo pesukoneiden alle

Pahimmillaan vuotava astianpesukone voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Kun varaudut hyvin, huomaat pienen lirahduksen ajoissa ja mahdollisesti selviät pelkällä rätillä ja putken liitoksen kiristyksellä. Mikäli vuotokaukalo puuttuu, saattaa vakuutusyhtiö evätä vahingonkorvauksen.

4. Vaihda viisi vuotta vanhan astianpesukoneen poistoletku

Tulo- ja poistoletkujen kunto kannattaa tarkistaa aika ajoin ja huolehtia siitä, etteivät letkut ole puristuksessa, venytyksessä tai taitoksessa. Mikäli huomaat letkuissa vikaa tai ne ovat yli viisi vuotta vanhoja, kannattaa letkut vaihtaa uusiin.

Vuotava astianpesukone

5. Jääkaappi ja pakastinkin voivat vuotaaVuotava jääkaappi

Vakuutusyhtiöiden mukaan myös jääkaappi ja pakastin aiheuttavat vesivahinkoja. Jotta huomaisit vuodon, eikä vesi pääse valumaan rakenteisiin, kannattaa vuotokaukalo asentaa myös jääkaapin ja pakastimen alle.

6. Varmista kotisi pääsulkuventtiilin sijainti ja kunto

Omakotitalon vedentulon saa tyypillisesti katkaistua vesimittariston vieressä olevasta sulkuventtiilistä. Varmista, että myös perheen muut jäsenet tietävät tämän sijainnin ja kuinka venttiili suljetaan. Taloyhtiöissä veden voi sulkea vain huoltoyhtiö tai isännöitsijän määräämä putkimies.

Vuotava sulkuventtiili

Pääsulkuventtiiliä ei kaikissa tapauksissa tarvitse sulkea. Esimerkiksi hanan ja pöntön liittimistä tulisi löytyä kalustesulut, joista vedentulon saa katkaistua. Vanhat kalustesulut saattavat kuitenkin jumittua iän myötä. Tällöin paikalle kannattaa kutsua putkimies uusimaan ne.

7. Sijoita vuotohälyttimiin

Hyvä tapa nopeuttaa vesivahingon havaitsemista on asentaa vettä käyttävien kodinkoneiden ja tiskialtaiden alle vuotohälyttimet. Hälytin ilmoittaa heti kun joutuu kosketuksiin veden kanssa. Vuotohälyttimien kanssa ei kannata nuukailla, sillä ne estävät valtaosan suuremmista vahingoista.

Vuotohälytin kannattaa hankkia osana kodin turvajärjestelmää

Paikallisesti hälyttävästä vuotohälyttimestä on kuitenkin hyötyä vain jos olet itse paikalla kuulemassa hälytyksen. Vuotohälytin kannattaa hankkia osana kodin turvajärjestelmää, jolloin sinulla on mahdollisuus saada ilmoitus alkavasta vesivahingosta myös poissa ollessasi. Näin pystyt merkittävästi vaikuttamaan vahingon mahdolliseen vakavuuteen.

 

AJAX – Uuden sukupolven turvajärjestelmä

Mitä tehdä kun vesivahinko yllättää?

Vesivahingon sattuessa toiminnan tulee olla ripeää. Vedentulo pitää saada katkaistua välittömästi. Mikäli et itse saa katkaistua vedentuloa, ota välittömästi yhteyttä putkimieheen, taloyhtiön huoltoyhtiöön tai jopa palokuntaan.

Isännöitsijän vastuulla on hoitaa paikalle asiantuntevat ammattilaiset

Monelta paikkakunnalta löytyy ympäri vuorokauden päivystäviä putkimiehiä. Heiltä saat nopeasti apua mihin kellonaikaan tahansa. Taloyhtiössä asuvien kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Isännöitsijän vastuulla on hoitaa paikalle asiantuntevat ammattilaiset.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön mahdollisimman pian

Kun akuutti tilanne on hallinnassa, on aika tarkistaa vahingot. Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön mahdollisimman pian vahingon satuttua. Vahinkoilmoituksen voit tehdä joko puhelimitse tai verkkopalvelussa.

Useimmiten vahingon korjaus käynnistyy sillä, että vakuutusyhtiö lähettää paikalle kosteuskartoittajan. Isommissa vahingoissa vakuutusyhtiön vahinkotarkastaja tarkistaa tilanteen ja vie asiaa eteenpäin.

Lisää luettavaa:

➡️ Paras hälytysjärjestelmä?

➡️Turvallisuus 2019 – Kodin ja perheen turvallisuus

 

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa, mikäli koet artikkelin tuovan arvoa myös läheistesi perheiden turvallisuuden parantamiseen.

Ei kommentteja

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17 − 7 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.